مارگارین چیست؟

مارگارین چیست؟

مارگارین چیست؟

مارگارین یک نوع روغن و کره گیاهی است . مارگارین نوعی چاشنی است که برای پخت و پز استفاده می‌شود و طعم و عطر جالبی به غذاها می دهد. مارگارین طبیعی حالت مایع دارد که در اثر فرایند هیدروژناسیون و اشباع شدن به شکل جامد در می آید.

کره و مارگارین هردو حاوی %80 چربی و %16 آب هستند.

مارگارین

 

مارگارین و فوایدش:

  •  یک کره گیاهی است که فرآوری شده؛ مزه و طعمش شبیه کره است.
  •  جاگزین بسیار مناسبی برای کره  می باشد و برای قلب مفید است.
  •  از روغن‌های گیاهی تهیه میشود که حاوی چربی های اشباع نشده چندگانه است و کلسترول بد را کاهش می دهد.
  •  روغن‌های گیاهی اغلب در دمای اتاق به صورت مایع هستند ولی دانشمندان با تغییر در ساختار شیمیایی آن را به جامد تبدیل کرده اند.

 

با انواع مارگارین آشنا شویم :

  1. مایع که  مناسب برای طبخ و اضافه کردن به غذاها مورد استفاده قرار میگیرد.
  2. اسپرید که روغن گیاهیست که از چربی‌های یک یا چند نوع اشباع نشده تهیه میشود.
  3. سفت یا جامد که هم برای پخت و پز وهم پخت کیک از آن استفاده می‌شود و از نظر فنی نوعی شورتنینگ یا روغن صاف است.

 

تاریخچه مارگارین در جهان:

در سال ۱۸۶۹ زمانی که کمبود  کره در فرانسه پیش آمد مارگارین اختراع شد. که نتیجه مستقیم چالش ناپلئون سوم بود، هدف از برگزاری این چالش تولید کره ارزان تر برای قشرهای کم درآمد و طبقات پایین جامعه و نظامیان بود.

مارگارین نخستین بار توسط یک شیمیدان فرانسوی Hippolyte Mege-Mouries  تهیه شد . برای اولین بار با استفاده از سرشیر و چربی حیوانی گاو ساخته شد.

اولئو مارگارین بعدها به مارگارین شهرت پیدا کرد. ۳ سال بعد از کشف مارگارین (Hippolyte Mege-Mouries) سال ۱۸۷۱ کشف خود را به شرکت هلندی به نام Jurgens فروخت که امروزه اولین شرکت تولید کننده شناخته می‌شود.

تاریخچه مارگارین
تبلیغات مارگارین هلندی 1893

تاریخچه مارگارین در ایران:

اواسط دهه۳۰ هجری شمسی این کره و روغن های گیاهی به واسطه شرکت مارگارین وارد ایران شد. اوایل به صورت مایع و بعدها به صورت روغن نباتی جامد به بازار عرضه شد. عادات غذایی مردم ایران باعث نگرش منفی در مورد این محصول شد. 

مردم این محصول را طبیعی نمی‌دانستند و از مصرف آن خودداری می کردند. اما بعد از مدت زمان کمی مارگارین جای خودرا در بین ایرانیان پیدا کرد.

طبقه بندی بر اساس مارگارین مصرفی:

  1. نیمه چرب 
  2. با خاصیت کش دهندگی 
  3. صنایع قنادی
  4. مخصوص کیک و خمیر های به نسبت شل و نرم
  5. مخصوص تهیه کرم ها 
  6. با چربی های مخصوص سرخ کردن
  7. رژیمی

رنگ : 

کره های که از گاوه ها تولید می شد مقدار کمی رنگ زرد داشت اما مارگارین رنگی سفید داشت به همین دلیل شبیه گوشت خوک می شد که برای اکثر مردم اشتها آور نبود.

در سال ۱۸۸۰ این تولیدکنندگان شروع به رنگ کردن آن به زرد برای فروش بیشتر کردند. اما بعد ها تبدیل به نگرانی برای تجارت شد و در سال ۱۹۰۲ قانونی علیه رنگ کردن محصول سفید تصویب کردند که در واکنش ، شرکت های مارگارین همراه محصول یک بسته رنگ خوراکی زرد توزیع می کردند‌.

بلاخره بعد اتفاقات زیاد در آخر سال ۱۹۹۵ قوانین رنگ کردن مصنوعی لغو شد و مارگارین دوباره با رنگی شبیه کره عرضه شد.

مراحل فرآیند تولید

۱- هیدروژیناسیون:

در این مرحله روغن هیدروژنه می شود ، گاز هیدروژن و یک کاتالیزور فلزی تحت فشار به روغن اضافه می شود که منجر به تولید چربی های ترانس می شود.

۲- ذوب کردن چربی ها :

روغن ها را وارد یک مخزن میکنند تا به صورت همگن ذوب شوند، این کار با هم زدن مداوم چربی ها در دمای ۷۰-۶۰ درجه سانتیگراد به نتیجه می رسد.

۳-آماده سازی فاز آبی محصول :

این فاز به طور کلی از آب، شیر، نمک و سایر مواد محلول در آب تشکیل میشود. تمامی این مواد درون مخزنی حل و مخلوط می شوند، فاز آبی ۱۶ درصد وزن نهایی در تولید مارگارین است.

۴- مخلوط کردن هردو فاز برای تولید :

    در این مرحله دو فاز چربی و آب که در مراحل قبلی جداگانه تهیه شدند با هم مخلوط می شوند. در این مرحله این ترکیبات به مخزن امولسیون کننده منتقل و در آنجا ترکیب می‌شوند.

۵-افزودن امولسیفایر و دیگر مواد محلول در چربی:

در این مرحله امولسیفایر و آنتی اکسیدان و رنگ های خوراکی اضافه می شوند در این مرحله از تولید، به حالت نیمه جامد در می آید.

۶- پاستوریزاسیون:

پاستوریزه کردن کمک به مهار باکتری ها و  تضمین سایر میکرو ارگانیسمها می کند . پاستوریزاسیون شامل حرارت دادن و نگهداری امولسیون در دمای ۸۵-۷۵ درجه سانتیگراد به مدت ۱۶ ثانیه است.

بعد فرآیند خنک سازی تا دمای ۵۵-۴۵درجه سانتیگراد  انجام می‌شود.

۷- کریستالیزاسیون:

در این مرحله از تولید،محتویات به سوی کریستالایزر انتقال می یابد . سرعت اسکراپر ۳۰۰۰-۱۰۰۰ دور در دقیقه و دمای آن ۱۰-۲۲ درجه سانتیگراد است. حالا چربی از پیش متبلور شده بر اثر این فرآیند به چربی متبلور همگن تبدیل می شود .

۸- مرحله بسته بندی:

در این مرحله که مرحله آخر است از رو کش هایی از جنس فویل آلومینیومی یا رو کش های شبیه کاغذ که توسط موم عایق شده و ضد چربی است استفاده می‌شود.

بعضی از شرکت ها مارگارین را در ظروف پلاستیکی مخصوص بسته بندی می کنند.

آیا مارگارین ها وگان هستند؟

وگان بودن یا وگانیسم  نوعی از زندگی است که درآن سعی در کاهش استثمار و ظلم به حیوانات است.

وگان ها گیاه خوار هستند، مارگارین یک جایگزین مناسب برای کره می باشد که از ترکیب روغن های گیاهی و آب تولید میشوند، گاهی اوقات موادی مانند رنگها ونمک و طعم دهنده های طبیعی به مارگارین اضافه می شود.

بعضی از تولید کنندگان به جای آب از شیر یا آب پنیر ،لاکتوز و یا کازئین در ترکیبات مارگارین استفاده میکنند، بهترین راه برای تشخیص اینکه مارگارین شما گیاهی است یانه این است که به لیست مواد تشکیل دهنده آن نگاه کنیم.

تفاوت کره و مارگارین

تفاوت مارگارین و کره :

هرکدام از این محصولات مضرات و فواید مربوط به خودشان را دارند . کره یک چربی حیوانی اشباع شده است، که درصبحانه و به عنوان چاشنی کنار غذا و طبخ در آشپزی استفاده می‌شود.

از آنجایی که چربی های اشباع شده متهمان اصلی بیماری های قلبی شناخته  شده اند باید در مصرف آن دقت کرد. از طرف دیگری بخاطر طعم خوب و کاربردهای زیاد کره تولیدکنندگان به فکر جایگزین مناسب و سالم‌تری افتادند.

این جایگزین مناسب ،کره گیاهی مارگارین است. با گذشت زمان مشخص شد مارگارین لزوما از کره سالمتر نیست ‌، با اینکه حاوی اسید چرب غیر اشباع هستند و می‌توانند برای سلامت انسان مفید باشند اما بخاطر روش تولید ممکن است حاوی ترکیبی بنام چربی ترانس باشند که بسیار مضر است.

مارگارین به طور کلی در انواع زیر موجود است:

  • وگن 
  • همه منظوره 
  • سفره تمام گیاهی 
  • مخصوص کیک 
  • مخصوص شیرینی های  اسفنجی

از کجا تهیه کنیم:

این ماده تنوع زیادی دارد، نوع خوراکی و صنعتی که بسته بندی فله ای آن در پاکت و کیسه است. مارگارین را میتوان از سوپرمارکت ها و فروشگاههای مواد غذایی تهیه کرد. همچنین تولیدکنندگان غذایی می توانند از مجموعه آفتاب طلایی کوهستان مارگارین و روغن صاف و انواع روغن خوراکی را سفارش دهند به خصوص با خرید روغن صاف ماهان با بهترین قیمت و در سریع ترین زمان به دستشان برسد.

ارسال نظر

جستجو

دسته بندی مقالات

آخرین مقالات

برچسب ها

آفتاب مارگارین